Berze

     Legenda spune ca zonele in care berzele isi fac cuiburi sunt Binecuvantate de Dumnezeu.


In Prejmer sunt multe cuiburi de berze.


     Sunt prejmereanca si iubesc mult localitatea in care m-am nascut, motiv pentru care as putea fi subiectiva in aceasta descriere dar am tinut cont si de parerile turistilor.

     Din punct de vedere geografic si strategic, localitatea este favorizata. Muntii inalti care inconjoara "Tara Barsei" in centrul careia se afla Prejmerul, formeaza un scut impotriva furiei furtunilor, apelor si chiar a cutremurelor.

Nu intamplator, acum mai bine de 800 de ani cavalerii teutoni au ales sa construiasca pe acest tinut o biserica cetate, prevazuta cu turnuri de aparare necesare in cazul invaziilor tatare si otomane care amenintau tinutul. Desi atacatorii, l-au devastat pradandu-l si incendiindu-l deseori, Prejmerul si-a revenit de fiecare data precum pasarea Pheonix din propria-i cenusa. Si astazi una din strazi se numeste: strada Cenusii.

     Clima temperata, pamant roditor, oameni gospodari; toate acestea au facut ca Prejmerul sa fie una din cele mai frumoase si bogate comune din tara.

I se mai spune si "satul cu 1000 de ivoare". Numeroasele pastravarii (cel putin 10 la numar) demonstreaza ca si apa este de foarte buna calitate. Adesea scriitorul Mihail Sadoveanu obisnua sa pescuiasca pastrav chiar pe malul raului ce trece prin gradina noastra.

     In rezervatia naturala ce se afla in apropiere, vietuiesc pasari si plante rare unele din ele, unice in Europa.